La invitaţia deputatului PNL Stelian Dolha, membru al Comisiei de Agricultură şi Silvicultură a Camerei Deputaţilor, reprezentanţi ai principalelor ocoale silvice private din Bistriţa-Năsăud, ale unor asociaţii judeţene ale forestierilor, proprietarilor de păduri, administratori ale unor firme de profil, parlamentari, primari şi silvicultori au dezbătut la începutul săptămânii proiectul Noului Cod Silvic.
Varianta de proiect, iniţiată în urmă cu câteva săptămâni de Ministerul Pădurilor, Apelor şi Pisciculturii se află în dezbatere publică până în 10 mai, urmând ca după această dată să intre în lucru în comisiile de specialitate ale Parlamentului României.
Timp de mai multe ore participanţii la întâlnirea tehnică organizată la Prefectura Bistriţa-Năsăud au trecut în revistă paragrafele proiectului ministerial şi au făcut propuneri concrete de modificare. Principalele nemulţumiri au fost legate de modul în care Noul Cod Silvic reglementează vânzarea masei lemnoase şi transportul acesteia precum şi regimul contravenţiilor. „ Există temerea că firmele româneşti de profil, mai ales cele mici şi mijlocii ar putea fi eliminate de pe piaţă în câteva luni de companii cu capital străin, după intrarea în vigoare a Noului Cod, pentru că nu vor putea suporta noile cheltuieli după renunţarea la exploatarea pe picior. Şi lemnul riscă sa fie compromis dacă va rămâne luni de zile în noile depozite din pricina contestării licitaţiilor”, a explicat reprezentantul unei asociaţii a forestierilor prezent la întâlnire.
Senatorul PNL Ioan Deneş a afirmat că noul cod silvic trebuie amendat, în aşa fel încât să poată fi armonizate interesele publice cu cele ale unui număr cât mai mare de oameni: „E adevărat că firmele de exploatare a lemnului din străinătate au ani buni de experienţă în faţa celor autohtone. Trebuie să găsim soluţii care să nu le dezavantajeze din start p