Fostul Ministru al Culturii ia apărarea băuturii ce era atât de populară în perioada interbelică, și o propune, mai în glumă, mai în serios chiar ca o soluţie economică anticriză.
„În Bulgaria se face bragă industrial. Se vinde la chioşcuri. De ce bulgarii - e veşnicul nostru exemplu - de ce bulgarii vând bragă în continuare şi noi ne-am oprit? Ce, nu au şi ei oameni bogaţi? Şi acum daţi-mi voie să fiu patriotic. Braga din Bulgaria, boza se numeşte, e mult mai slabă decât braga pe care mi-o amintesc eu în România şi care are o tradiţie", se întreabă Andrei Pleșu în ediția din duminica Paștelui a emisiunii Din|interior, difuzată de la 18.30, la Digi24.
În România de azi, singurii care mai produc bragă sunt afaceriştii turci sau albanezi, iar afacerea pare să fie una de succes. Sunt producători care ajung să câştige şi 10.000 euro pe sezon, numai din vânzarea acestei băuturi. Iar în Bulgaria, eterna noastră comparaţie, comerţul cu bragă a devenit o adevărată industrie, cu foarte mulţi bani la mijloc.
Fostul Ministru al Culturii, Andrei Pleşu, ia apărarea băuturii și propune chiar o soluţie economică...anticriză. „Într-o ţară în criză, care adoptă foarte rapid soluţii europene sau globale pentru noutăţi alimentare, ar fi bine să existe şi varianta asta săracă pentru oameni care nu au bani, dar vor să se bucure şi ei de un gust agreabil. Şi atunci braga ar fi o soluţie. Ca şi birturile în care să se vândă doar măsline şi puţină slănină cu boia şi o icră şi o ţuică. Ar fi foarte agreabil să existe aşa ceva.”
Băutură răcoritoare atât de populară în Bucureşti, în perioada interbelică, braga era menţionată chiar şi în operele unor scriitori sau dramaturgi, precum Caragiale.
De aceea Andrei Pleşu a ţinut să spună că, pentru el, acesta este chiar un subiect serios, în comparaţie cu ce preocupă acum media. „Daţi-mi voie