Organizaţia mondială de meteorologie (OMM), agenţie aparţinând ONU, s-a declarat joi alarmată de "topirea record a gheţarilor în Oceanul Arctic, în perioada august-septembrie", potrivit raportului anual asupra climei pentru 2012, publicat la Geneva.
OMM a confirmat, de asemenea, că anul 2012 se încadrează printre cei zece cei mai călduroşi ani înregistraţi din 1850, cand au inceput aceste masuratori. Recordul precedent de topire a banchizei datează din anul 2007.
În 2012, topirea record a ghetarilor arctici, constatată în august-septembrie, s-a tradus prin date inferioare valorii de 18% a recordului din 2007, de 4,18 milioane de kilometri pătraţi. "Datele de anul acesta indică o diminuare de 49% comparativ cu media minimelor din perioada 1979 - 2000", precizează OMM.Calota glaciară din Groenlanda a fost şi ea "topită foarte puternic la începutul lunii iulie", atingând valoarea de 97% la mijlocul lui iulie, fiind vorba despre cea mai importantă topire de la începutul observaţiilor din satelit, demarate în urmă cu 34 de ani".
"Este un semn îngrijorător al încălzirii globale", a declarat secretarul general al OMM, francezul Michel Jarraud. În 2012 s-au produs şi alte fenomene extreme, precum seceta şi cicloanele tropicale. Variabilitatea naturală a climei a provocat aceste extreme, însă caracteristicile fizice ale acestor fenomene meteorologice şi climatice rezultă din ce în ce mai mult din schimbările climatice", a adăugat el.
Pentru a ilustra această schimbare climatică, OMM a invocat faptul că furtunile de coastă, precum Sandy, produc în prezent importante inundaţii de coastă. Nivelul mării a crescut cu 20 de centimetri începând cu 1880, a precizat OMM. Uraganul Sandy a provocat peste 100 de victime şi a cauzat pagube importante în Caraibe. În Statele Unite, numărul victimelor s-a ridicat la 130, iar pagubele sunt estimate la mai multe m