Abuzul de friptură de miel, cozonac și alcool se „repară” cu vitamina C și cu lichide fără zahăr. Mahmureala după o noapte de pomină nu trece cu alcool sau cafea, ci cu apă, analgezice și răbdare Sursa: SHUTTERSTOCK
Oboseală, balonare, disconfort, un kilogram-două în plus, acestea sunt efectele ospăţului tradiţional de Paşte, stropit cu alcool.
Prin urmare, organismul supus la caznele digestiei la foc continuu are nevoie de detoxifiere “de urgenţă”. Nutriţioniştii recomandă respectarea câtorva reguli simple care ajută la evitarea neplăcerilor supraalimentaţiei.
Cură lacto-vegetariană
Primul sfat este acela de a consuma multe fibre, inclusiv orez brun, fructe şi legume proaspete. Sfecla, ridichile, anghinarea, varza, broccoli sunt variante excelente pentru detoxifiere. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a creat o cură de detoxifiere lacto-vegetariană, cu ajutorul căreia organismul îşi recapătă energia şi prin care se reduce rapid numărul de kilograme. Una dintre variantele de mic-dejun propuse de acesta este compus din sucul obţinut de la 2-3 grapefruit-uri, la care se adaugă o linguriţă de spirulină, plus o ceaşcă de ceai de plante îndulcit cu miere.
Prânzul este şi el încărcat de vitamine. „Putem opta pentru o supă rece din roşii, ceapă, usturoi, castraveţi, andive, frunze şi rădăcină de pătrunjel, morcov, piper negru, toate măcinate. Se serveşte cu pâine integrală”, este sugestia nutriţionistului. Seara se poate încheia cu o cină compusă tot din legume, dar la grătar, stropite cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie.
Hidratarea este foarte importantă, cantitatea zilnică de apă sau ceaiuri verzi (păpădie şi brusture) fiind de minimum doi litri. Studiile au demonstrat că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun decât cea simplă. „În cazul ceaiului, fie cald sau rece, efortul metabolic depus de organism pentru a egaliza t