Una dintre cele mai frecventate mânăstiri din vestul ţării este cea de la Şag, localitate aflată la 10 kilometri de Timişoara. În fiecare an, de Paşte, sute de credincioşi vin aici să asiste la slujba de Înviere.
În fiecare an, cele 20 de măicuţe de la Mănăstirea Şag, situată la zece kilometri de Timişoara, se trezesc de dimineaţă în Vinerea Mare, pentru a pregăti sute de ouă care vor fi vopsite, în mod tradiţional, cu coji de ceapă, pentru Paşte. Ouăle roşii sunt oferite gratuit celor care vin la mânăstire în această perioadă.
“În Timiş, turism religios nu prea avem. Pentru că mănăstirile noastre nu au posibilităţi de cazare, nu putem vorbi despre pelerinaje organizate, dar sunt foarte mulţi credincioşi care merg la mănăstiri pentru a participa la Sfânta Liturghie de Paşte. La nicio mănăstire nu se stă peste noapte. Cei mai mulţi pelerini merg cu maşinile, participă la slujbă şi apoi se întorc acasă. Sau, dacă vin de departe, trag la pensiunile din apropierea mănăstirilor”, spunea anul trecut părintele Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, citat de Timpolis.
Dacă media din anii trecuţi se păstrează, aproape 2.000 de persoane din Timişoara şi oraşele învecinate sunt aşteptate, sâmbătă seara, la Învierea ce va fi sărbătorită la mănăstire. Şi celealte 10 mânăstiri din Banat atrag credincioşi în această perioadă, unele dintre cele mai căutate fiind, poate şi datorită zonei frumoase, cele de la Româneşti sau Luncanii de Sus.