Deputatul bârlãdean dr.Tudor Ciuhodaru, doctor în stiinte medicale si membru în Comisia de Sãnãtate a Camerei Deputatilor face câteva recomandri bârlãdenilor pentru masa pascalã.
“Moderatia trebuie sã fie cheia alimentatiei de sãrbãtorile pascale.În caz contrar veti avea nevoie de serviciul de urgentã si ne putem întâlni chiar în garda din noaptea Învierii sau în a doua zi de Paste. Chiar dacã am postit sau nu, trebuie respectate câteva reguli simple adaptate eventual patologiei de bazã:
1. Nu începeti supraalimentarea la 12 noaptea, imediat dupã slujbã ci asteptati pânã dimineatã sau mai bine orele prânzului;
2. Alimentele trebuie introduse treptat (nu toate deodatã) – puteti începe cu friptura de miel, precedatã de o salatã de cruditãti asociata unei garnituride legume fãcute la grãtar urmate de o felie de ananas crud ( nu din conserva) ce faciliteaza digestia;
3. Cei care au tinut post trebuie sã reia cu prudentã alimentatia normalã, începând cu brânzeturi, legume, fructe si carne de pasãre urmate de cantitãti mici de ciorbã si drob;
4. Fiecare masã trebuie sã continã un singur aliment concentrat (tot ceea ce nu este fruct sau legumã este considerat concentrat) – friptura, drobul, sarmalele se consumã separat, nefiind recomandat amestecul de fripturã cu ouã, al cãrnii de miel cu cartofii si consumul de dulciuri sau fructe imediat dupã masã;
5. Încercati sã asigurati o pauzã de cel putin jumãtate de orã între felurile de mâncare pentru a evita senzatia de suprasaturatie sau sindroamele dispeptice;
6. Indiferent de starea de sãnãtate bãuturile alcoolice trebui consumate cu prudentã putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasã, sã duca la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
7. Precautii speciale trebuie avute în vedere de cei cu afectiuni digestive, metabolice
(diabet, gutã) sau cardiace ce tr