Săptămâna Mare reprezintă un timp sfânt și pentru medicii de la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Unii dintre aceștia spun că, de-a lungul timpului, au întâlnit cazuri considerate fără nicio șansă, dar care, în Săptămâna Patimilor, coincidență sau nu, s-au vindecat aproape miraculos.
“Deși Săptămâna Patimilor ar trebui să-i îndemne pe oameni să fie mai buni, ei tot ajung la spital cu capetele sparte din cauză ca s-au bătut. În general, cam aceasta era patologia în această perioadă. Am avut, însă, și cazuri care s-ar putea considera miraculoase. De exemplu, au fost destui bătrâni aduși în Săptămâna Mare la spital și nimeni nu le dădea nicio șansă de supraviețuire, din cauza bolii grave și a vârstei înaintate. Cu toate acestea, după ce erau supuși unei intervenții chirurgicale, ei se recuperau extrem de repede, în numai câteva zile, și puteau fi extrernați. Astfel de cazuri pot fi considerate miracole, pentru că, pur și simplu, toți se așteptau ca pacientul să moară”, a povestit medicul chirurg Mircea Coadă, de la Spitalul Municipal de Urgență Roman.
Cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț au celebrat, de multe ori, noaptea de Înviere în ambulanță și au primit lumina sfântă de la străini, departe de casă.
Pe medicul Letiția Damoc, managerul SJA Neamț a marcat-o un caz dramatic, ce nu a mai putut fi salvat. “În urmă cu câțiva ani, trebuia să transportăm la un spital din București un pacient în stare foarte gravă, cu anevrism. Era o persoană foarte tânără și, până la București, a avut nevoie de intubare. Noaptea de Înviere ne-a prins pe drumul de întoarcere. Pe la Focșani am oprit lângă o biserică, am coborât și am spus o rugăciune pentru tânărul respectiv. Apoi, un străin a venit și ne-a adus o lumânare aprinsă la mașină. Din păcate, ulterior, am aflat că tânărul murise”, a rememorat medicul Letiția Damoc. @N