Preparatele de patiserie cu aluat dospit sunt obligatorii, conform traditiei, pe orice masa de sarbatoare. Daca romanii se mandresc ca in duminica Pastelui pun pe masa cozonaci, italienii fac colomba, grecii tsoureki, iar rusii – cozonacul culici.
Fiecare popor foloseste ingrediente si condimente locale, ceea ce ii dau cozonacului aromele si farmecul specifice. Italienii folosesc migdale si coajade portocala, grecii mastic si vanilie, iar rusii fructe confiate. Vedeti mai jos trei dintre retetele traditionale din Grecia, Italia si Rusia.
TSOUREKI – COZONAC GRECESC
Ingrediente
• 250 ml apa calduta
• coaja de la o portocala
• 50 gr drojdie proaspata
• 150 gr unt nesarat
• 240 gr zahar
• 3 oua
• 800 gr faina pt cozonac
• vanilie de la o jumatate de pastaie
• 5 gr mastic pudra (este o rasina folosita la prepararea dulciurilor)
• 5 gr mahlab pudra (mahlabul este miezul samburelui fructului de visin turcesc)
• 1 galbenus pt ungerea cozonacilor
Punem toata faina intr-o oala mare. Facem o gaura in mijloc, adaugam drojdia facuta bucatele si apa calduta. Amestecam putin, acoperim cu putina faina si lasam la crescut, la loc caldut si ferit de curent. In acest timp, am batut zaharul cu untul si vanilia. Cand compozitia a devenit moale si spumoasa, adaugam ouale pe rand, mixand continuu. Apoi punem masticul si mahlab. In maiaua formata adaugam untul si coaja de portocala si framantam cu mana pana cand aluatul nu s-a mai lipit de oala. Dupa ce aluatul a crescut (aproximativ 2 ore), aluatul se imparte in 8 parti egale si se impletesc 2 cozonaci. Se pun in tava de la cuptor, tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou si se lasa la cuptor la crescut 45-60 min, dupa care se introduc in cuptorul incins la 180 de grade, timp de 40 min.
Detalii aici!
COLOMBA PASQUALE
Pr