"Eu nu cred că există actori. Asta e o invenţie'', spune regizorul într-un interviu sincer, acordat realizatorilor emisiunii „Ca-n filme”, de la Digi24.
Cristi Puiu, unul dintre cei mai premiaţi şi unanim apreciaţi de breaslă, dar şi de public regizori români, reprezentant al generației postdecembriste a acordat un interviu, în exclusivitate postului Digi24, pentru emisiunea de profil, „Ca-n filme”. Iar declaraţiile sale, în multe dintre subiectele legate de industria cinematografică, în general sau de carieră şi felul în care el lucrează sunt cel puţin neaşteptate.
La capitolul relaţiei cu actorii, regizorul recunoaşte că nu este deloc un tip comod, că nu renunţă până nu obţine ce vrea, că poate să fie obositor, enervant, dar că face toate lucrurile astea pentru că... nu crede că există actori. „Vine unul care zice: bă, nu e bine. Ba nu. Încă o dată. De la capăt. Nu e ok. Argumente, discuţii, nu ştiu ce, şi o ţine aşa până când obţine ceea ce vrea să obţină. Şi atunci sigur că devine complicat. Devine solicitant, obositor, habar n-am!... Eu nu-mi propun să fac experimente pe ei. Doar că nu sunt de acord cu ceea ce ei îmi dau. Şi nu sunt de acord dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că eu nu cred că există actori. Punct. Asta este o invenţie”, spune regizorul filmului “Moartea domnului Lăzărescu”, care a câștigat un premiu important la Festivalul de film de la Cannes.
Actorii devin buni, după părerea lui Cristi Puiu, doar atunci când obosesc şi încetează să-şi mai protejeze imaginea pe care o au despre ei înşişi. “Aşa se întâmplă că, de multe ori, actorii sunt la timpul prezent atunci când obosesc, când sunt la a treizecea dublă. Pentru că vor acasă. Şi atunci nu mai adaugă ei ceea ce cred ei că ar fi convenabil pentru imaginea lor. Şi dacă se întâmplă întâlnirea în mod fericit, atunci camera va reuşi să înregistreze inefabilul, ire