De-a lungul crizei datoriilor din zona euro, liderii nord-europeni au declarat in repetate randuri ca nu vor permite ca problemele altor tari sa fie finantate de contribuabili.
Insa dupa trei ani si jumatate de criza, interval in care au fost implementate pachete de salvare in valoare cumulata de peste 400 de miliarde de euro, contribuabilii din nordul zonei euro nu au pierdut niciun cent, scrie Reuters.
Mai mult, Germania, Finlanda, Austria, Olanda si Franta au economisit zeci de miliarde de euro, datorita scaderii puternice a propriilor costuri de imprumut.
"Ca o consecinta involuntara a crizei, Finlanda a beneficiat enorm. Pana acum nu am pierdut niciun cent", a spus Martti Salmi, secretar din cadrul Ministerului finlandez de Finante insarcinat cu relatia cu Uniunea Europeana.
In Germania, costurile de imprumut au scazut cu doua procente. Potrivit unui studiu al companiei germane de asigurari Allianz, Berlinul a economisit 10,2 miliarde de euro in perioada 2010-2012, in contextul in care randamentul obligatiunilor cu scadenta la zece ani a scazut de la 3,39% la 1,18%.
"Daca adunam avantajele din rata dobanzii obtinute in perioada 2010-2012 si cele de care Germania va beneficia in anii care vor urma, ajungem la o economie de 67 de miliarde de euro pentru bugetul Germaniei", a notat Allianz intr-un raport publicat in septembrie anul trecut.
Jens Boysen-Hogrefe de la institutul economic IfW sustine ca economiile s-au ridicat la 8,6 miliarde de euro in 2011 si la 9,6 miliarde de euro in 2012, iar retragerile din paradisuri fiscale inseamna inca 2 miliarde de euro in 2013.
Finlanda, Austria si Franta nu au castigat la fel de mult ca Germania, dar au cunoscut la randul lor un declin semnificativ al costurilor de imprumut.
Potrivit unui studiu al fundatiei germane Bertelsmann,