Ziua de 3 mai este socotită a fi, în mod simbolic, Ziua Mondială a Libertății Presei, ocazie cu care președintele Traian Băsescu a adresat un mesaj oficial tuturor celor care profesează în această breaslă, dorindu-le “tărie de caracter” pentru a putea lupta împotriva celor care urmăresc să le “îngrădească” libertatea şi “să-i subjuge propriilor interese personale”.
“În această zi, jurnaliştii din toate colţurile lumii sărbătoresc una dintre cele mai importante valori democratice, libertatea presei. În România, libertatea presei a fost câştigată cu mari eforturi şi consolidată tot mai mult în ultimii ani, inclusiv prin dezincriminarea, ca faptă penală, a insultei şi calomniei, dar şi prin reuşita tuturor celor care s-au împotrivit adoptării unei legi a presei. Am susţinut necondiţionat eforturile lor şi cred, în continuare, că o reglementare şi un control al presei trebuie să vină din interiorul breslei, şi nu din afara lui. Le doresc tuturor celor care profesează în mass-media mult succes în activitatea lor, dar şi multă putere şi tărie de caracter pentru a putea lupta împotriva celor care urmăresc să le îngrădească libertatea şi să-i subjuge propriilor interese personale“,
se precizează în mesajul preşedintelui României.
În fiecare an, în data de 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Libertăţii Presei.
În acest an, s-au sărbătorit, de asemenea, 20 de ani de la proclamarea Zilei Mondiale a Libertăţii Presei de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.
Organizația Națiunilor Unite a declarat data de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului:
“Orice