Creștinii se pregătesc pentru a întâmpina sărbătorile pascale. Dacă, în oraşe, slujba de Înviere începe cu puţin înainte de miezul nopţii, în sate slujba nu are o oră stabilă.
“În comuna Boghicea sunt patru biserici ortodoxe. În locurile unde preoţii trebuie să slujească la două biserici, slujba începe mai devreme. Anul acesta, voi merge la biserica din satul Căuşeni. Aici, slujba va începe la ora 21.00, deoarece preotul trebuie să facă şi slujba din satul Negreşti, comuna Bîra”, explică Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.
Și în comuna Bahna, localnicii se pregătesc pentru slujba de Înviere. Chiar dacă Liviu Ploşniţă, primarul comunei Bahna, nu va fi acasă în noaptea de Înviere, acesta s-a asigurat că organizarea evenimentului religios va fi făcută, în toate satele, în cele mai bune condiţii.
“Voi petrece Paştele la socrii mei, în judeţul Vaslui. Toate bisericile din comună au fost verificate în legătură cu protecţia împotriva incendiilor”, a spus Liviu Ploşniţă, primarul comunei Bahna.
Și nu sunt puţine. În cele opt sate componente ale comunei – Bahna, Arămeşti, Țuscanii din Vale, Țuscanii din Deal, Băhnişoara, Izvoare, Liliac şi Broşteni – sunt zece biserici care aşteaptă credincioşii să ia lumină.
Lumina speranţei sufletelor, de la bec şi lumânare
În unele sate există tradiţia ieşirii la morminte chiar în zilele de Paşti, pentru a-i pomeni pe cei trecuţi la cele veşnice. Nu există sat din zona rurală a Romanului în care cimitirele să nu fie în atenţia localnicilor şi autorităţilor locale, mai mult ca în orice moment al anului. “De regulă, la sărbătorile de Paşti se întorc acasă mulţi dintre fiii satului, pentru a se întâlni cu părinţii şi rudele. La noi, este în tradiţia locului să se iasă la morminte chiar în prima zi de Paşti”, explică primarul comunei Boghicea.
Aerul de sărbătoare se simte în toate satel