În primele săptămâni de la deschiderea liniei de finanţare pentru Programul “Mihail Kogălniceanu” pentru întreprinderi mici şi mijlocii au fost înregistrate 12 aplicaţii la nivelul judeţului Sălaj. Opt dintre aceste dosare depuse au intrat în evaluare, iar alte patru sunt, deocamdată, pe lista de aşteptare.
Programul constă în acordarea unei linii de credit, în valoare maximă anuală de 400.000 de lei pentru fiecare IMM, beneficiind fie de dobândă subvenţionată, fie de garanţii Practic, dobânda este total subvenţionată de către Ministerul Economiei pentru creditele în lei, dar nu mai mult de 9 la sută pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordată.
Antreprenorii pot solicita fonduri pentru diverse tipuri de cheltuieli, de la cele privind aprovizionarea, producţia şi desfacerea de produse, până la cele cu salariile ori cu plate impozitelor către stat. Înscrierea aplicanţilor se face în mod continuu, atât pe site-ul Ministerului Eonomiei, cât şi prin intermediul link-ului direct programenationale2013.aippimm.ro, până la epuizarea bugetului prevăzut de program.
Programul “Mihail Kogălniceanu” are ca obiectiv facilitarea accesului IMM-urilor la garantare şi creditare, prin acordarea unei linii de credit cu dobândă integral subvenţionată şi/sau garantată parţial de stat.
Garanţia în numele şi în contul statului se acordă numai în situaţia în care beneficiarul programului nu dispune de garanţii suficiente pentru accesarea liniei de credit, care este de maxim un an. Perioada de rambursare este stabilită de instituţia care acordă creditul.
După întocmirea şi transmiterea către instituţiile finanţatoare, a listelor cu IMM-urile eligibile în program, solicitanţii declaraţi eligibili de către structura specializată din domeniul IMM din cadrul Ministerului Economiei se vor putea prezenta la oricare instituţie de credit implicată în Pro