Având în vedere decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de joi, instituţia nu vede o reducere mai mare de 1% a ratei de dobândă a politicii monetare, consideră economistul Florin Cîţu, într-un articol postat, vineri, pe blogul personal.
'Intenţia BNR de acum este de fapt o continuare a eşecului de relaxare a politicii monetare de la sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012', notează Cîţu, care este de părere că sistemul bancar se va bucura de reducerea de dobândă, dar nu o va transmite mai departe.
'Sistemul bancar este în plin proces de restructurare. Iar transmiterea efectului deciziilor de politică monetară către economia reală este ultimul lucru pe agendă. Ce s-a schimbat de anul trecut şi până acum: a crescut rata creditelor neperformante (estimările mele arată un maxim pentru sistem de 25%-30%). (...) Având în vedere evoluţia creditelor neperformante şi reforma prin care trece sistemul bancar relaxarea condiţiilor monetare nu va duce decât la profit mai mare pentru bănci', conform economistului.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, că România intră într-un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară.
'Când o să analizaţi mai atent textul comunicatului veţi vedea că la noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obişnuim, şi nu fac nici de această dată, să preanunţăm deciziile din şedinţa următoare. Atâta timp cât vorbim de reducerea pe toate palierele ale indicatorilor cu care măsurăm inflaţia, şi atâta timp cât vorbim şi despre reduceri ale anticipaţiilor inflaţioniste, cele care ne-au îngrijorat foarte mult. Amintiţi-vă cum se discuta în februarie, începutul de martie. Mai toată lumea vorbea de creşteri de preţuri de 10-15%. Aceste lucruri s-au calmat în mod evident, creşterile de preţuri au fost mult limitate şi, în special, în domeniul preţurilor administrate, ele fiind (...) planificate