C. Cozonac: „Presa ar putea menţine balanţa echidistanţei şi a bunului simţ, publicând materiale care nu încalcă drepturile nimănui.”
În ajunul Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată astăzi, Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău a luat decizia definitivă în cazul televiziunii NIT. Curtea a dat dreptate Consiliului Coordonator al Audiovizualului care a scos din emisie în aprilie anul trecut televiziunea apropiată opoziției comuniste, spunând că NIT-ul a neglijat numeroase avertismente de a nu face propagandă politică. Cazul NIT a fost obiectul mai multor declarații îngrijorate din partea ambasadei Statelor Unite la Chișinău precum și din partea Uniunii Europene. Ultimul raport al Uniunii Europene de monitorizare a Moldovei dat publicității la sfârșitul lunii martie anul acesta spune că retragerea licenței de emisie a NIT a „subminat pluralismul media”. Dar asociațiile jurnaliștii moldoveni care au sărbătorit astăzi libertatea presei au o părere mai amestecată, după cum veți auzi din relatarea Tamarei Grejdeanu.
Una din concluziile Memoriumului privind libertatea presei în Republica Moldova prezentat vineri de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Presei Independente este că unii jurnalişti nu servesc interesul cetăţeanului de a fi informat corect ci intereselor de partid.
Anul trecut pentru propaganda politică i s-a retras licenţa postului de televiziune NIT, care ar putea apărea în curând, sub alt nume, în pachetele operatorilor de cablu din ţară.
Referindu-se la acest caz, Petru Macovei, directorul executiv al API a spus că această decizie a fost una justificată doar că sancţiuni ar fi indicate şi în cazul altor radiodifuzori care dau dovadă de partizanat şi transmit publicului informaţie eronată:
„Eu nu cred că un post de televiziune care are o licenţă şi utilizează o fr