Deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun nu renunţă la legile graţierii şi amnistiei colective. După ce au fost respinse de senat, iniţiatorii le-au retrimis într-o nouă formă, sperând la adoptarea lor cât mai urgentă.
Mădălin Voicu spune că nu va renunţa la Legea graţierilor şi cea a amnistiei. „Pe mine mă preocupă mai mult articolul 2 din legea graţierilor, unde discutam despre condiţiile inumane şi de neacceptat pe care cei aflaţi în detenţie trebuie să le suporte în penitenciare. Indiferent de ce crede lumea, aici există nevoia imediată de a rezolva această problemă”, ne-a declarat Mădălin Voicu. Co-iniţiatorul acestor legi, deputatul Nicoale Păun susţine că au fost deja depuse la Senat alte forme ale legilor şi că aşteaptă decizia acestui for legislativ. Proiectul legislativ al graţierii prevede o serie de pedepse care se vor diminua. Se vor redoza pedepsele cu un an la trei ani sau, unde este cazul, se graţiază. Astfel, cei cu pedepsele până în 5 ani care au apucat să execute o parte, sunt trimişi acasă, conform proiectului legislativ, dar aceştia sunt într-un număr foarte mic. Cei cu pedepse mai mari de 5 ani, până la 10 ani de pedeapsă, merg la redozarea de un an pentru trei ani şi atunci ei trebuie să revină din nou la instanţă, pentru o procedură administrativ-penală, dacă au executat o parte din pedeapsă”, ne-a precizat Nicoale Păun.
„Sunt persoane care au comis mici găinării”
Potrivit deputatului Nicoale Păun, singurul forum care poate să facă graţiere sau amnistie colectivă este Parlamentul. „Sunt circa 5% dintre cei aflaţi în penitenciare care execută pedepse mici şi acestea ar trebui eliberate. Se deblochează astfel şi sistemul administrativ al penitenciarelor, locurile de detenţie fiind supraaglomerate. Foarte multe femei care execută o pedeapsă şi au doi –trei copii lăsaţi în grija bunicilor, sunt persoa