Raportul anual Freedom House constată că Moldova, la capitolul libertatea presei, e la acelaşi nivel cu Bangladesh, Columbia, Kenya, Liban şi Malawi. Jurnaliştii şi experţii media vorbesc despre o înrăutăţire a situaţiei, amintind de concentrarea instituţiilor în mânile unor politicieni şi businesmeni, dar şi de ameninţări de la tribuna Parlamentului.
Raportul Freedom House mai constată că procentul populaţiei care trăieşte într-o societate cu o presă liberă a scăzut la cel mai jos nivel din ultimul deceniu. Dintre 197 de ţări monitorizate, 63 au o presă liberă, 70 – parţial liberă, iar 64 dintre acestea sunt la coada topului, cu o presă neliberă. Ţara noastră se situează după România (locul 86), dar înaintea Ucrainei şi Rusiei (locul 131 şi, respectiv, 176). Situaţia Moldovei nu s-a schimbat semnificativ, comparativ cu raportul din 2012.
„Milionarii reusesc să ocupe tot spaţiul public“
Monopolizarea mass-mediei este unul dintre motivele stagnării, spun specialiştii. „În 2010 au fost adoptate nişte legi bune, s-a mai schimbat şi atitudinea politicienilor în raport cu mass-media. În 2011 lucrurile s-au modificat, ba chiar, în privinţa unor aspecte, s-au înrăutăţit. Este vorba, în primul rând, despre concentrarea instiuţiilor media în mâinile unor persoane din business sau din politică, care au interese foarte clare şi încearcă să manipuleze opinia publică“, explică Petru Macovei, directorulul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API).
Alina Radu, directorul „Ziarului de Gardă“, susţine că astăzi instituţiile mici sunt mai libere decât grupurile de presă. „În cazul în care mai multe instituţii media aparţin unui singur personaj politic, pot fi aceste instituţii libere? Cred că nu. La ora actuală este mai multă libertate în instituţiile mai mici şi mai limitate financiar decât în cele cu patroni milionari. Doar că milionarii reusesc să ocu