Călin Hentea
Memorii în bocanci
Editura Cartea românească
Călin Hentea, un ofiţer cunoscut până acum mai ales ca autor al unor articole şi cărţi despre propagandă, reuşeşte cu această carte o premieră în literatura memorialistică românească postdecembristă - anume, primele confesiuni provenite direct din interiorul organismului militar. El scrie despre cea a văzut şi simţit între 1986 şi 2008. „Am simţit o irepresibilă nevoie de a depune mărturie asupra celor trăite cât timp am fost îmbrăcat în haine kaki care nu mi-au aparţinut niciodată: pe bune, fără cosmetizări şi festivisme, fără sintagme de lemn, fără acea autocenzură purtată adesea inconştient. Am pus pe hîrtie acele lucurui care mi-au rămas mie în minte şi care îndeobşte nu apar în relatările curente despre militari.”
James Joyce
Stephen eroul
Editura RAO
Traducere din limba negleză, prefaţă, tabel cronologic şi note de Mihai Miroiu. Acest roman a fost început de Joyce în 1904 şi abandonat în iunie 1905. A fost publicat prima oară ân 1944, la un an după moartea auorului, cu serioase lacune, completate în ediţiile ulterioare. Romanul conturează protretul lui Stephen Daedalus, un tânăr de optsprezece spre nouăsprezece ani, student, şi este o primă versiune a „Portretului artistului la tinereţe”, fără concentrarea şi analiza minuţioasă a acelei scrieri, prin urmare cu destule stâgăcii, au spus criticii, vizibil o creaţie de început. Personajul reapare apoi în marile cărţi ale lui James Joyce.
Alasdair Gray
Sărmane creaturi
Episoade din tinereţea lui Archibald McCandless, medic şi funcţionar scoţian în domeniul sănătăţii
Editura Polirom
Traducere din limba engleză şi note de Magda Teodorescu. „Pornind de la motivul clasic al manuscrisului găsit, cartea preia şi transformă într-un mod inedit mitul livresc al lui Frankenstein.