Constanţa a devenit de vineri, 3 mai, punct de operare aeriană pentru urgenţele medicale din Sud-Estul ţării. Un elicopter destinat misiunilor de salvare şi intervenţiilor de urgenţă medicală a sosit pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu. Elicopterul va opera pe timpul zilei dintr-o locaţie provizorie, pusă la dispoziţie de Consiliul Judeţean Constanţa, până la construirea unei baze aeriene.
Punctul aeromedical a fost lansat vineri, 3 mai, la Constanţa. Începând cu această dată, un elicopter EC 135, echipat medical, se va afla în Constanţa, de unde va asigura transportul aeromedical de urgenţă pentru zona litoralului, a Deltei Dunării şi în general pentru judeţele din Sud-Estul României.
Totodată, punctul de operare aeriană Constanţa va asigura, în colaborare cu punctul din Bucureşti, intervenţia pentru urgenţele medicale care pot apărea pe Autostrada Soarelui - A2.
Aparatul de zbor este un elicopter uşor multifuncţional Eurocopter EC 135, echipat medical. Activitatea de intervenţie aeriană va fi desfăşurată în cadrul S.M.U.R.D. şi va avea ca operator medical Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Elicopterul a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, iar pilotarea şi mentenanţa vor fi asigurate de personalul Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Punctul aeromedical Constanţa este al şaselea punct după cele din Târgu Mureş, Bucureşti, Iaşi, Arad şi Craiova. Activitatea aeriană S.M.U.R.D. este destinată salvării pacienţilor aflaţi în stare critică şi care necesită o intervenţie rapidă şi de înaltă competenţă.
În acest an urmează să mai fie operaţionalizate alte două puncte de operare aeriană, unul în judeţul Galaţi şi altul în zona de Nord-Vest a ţării, contractele pentru achiziţia de elicoptere fiind deja semnate de către Ministerul Sănătăţii.
La eveniment au partic