Legile adoptate vineri contra cronometru cu votul deputaţilor PCRM şi PLDM au stârnit reacţii prompte şi dure din partea oficialilor UE. Într-o declaraţie comună, Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Catherine Ashton, şi comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, se arată profund îngrijoraţi şi vorbesc despre probleme serioase privind funcţionarea democraţiei în Republica Moldova.
„Am aflat cu profundă îngrijorare despre adoptarea unui amendament la Legea cu privire la Curtea Constituţională a Republicii Moldova, care să permită destituirea judecătorilor CC, dacă pierd "încrederea" Parlamentului”, se spune în declaraţia emisă vineri seara de către cei doi demnitari UE.
„Aceasta, precum şi o serie de alte legi importante, care se referă la aspecte fundamentale pentru buna funcţionare a democraţiei în Moldova, au fost adoptate în mare grabă, fără consultarea societăţii civile şi fără a ţine cont de standardele europene privind reforma constituţională... În acest sens, împărtăşim preocupările exprimate de preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia emisă azi”, menţionează Catherine Ashton şi Štefan Füle.
Cei doi oficiali îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu adoptarea în mare grabă a legilor privind retragerea inamovibilităţii judecătorilor CC, majorarea pragului electoral pentru accedere în Parlament, abilitarea premierului interimar cu dreptul de a propune demiterea miniştrilor, schimbarea statutului Centrului Naţional Anticorupţie. Potrivit oficialilor UE, e vorba de „un nou model îngrijorător de luare a deciziilor în Republica Moldova, reflectat, de asemenea, şi în alte mişcări legislative recente, când instituţiile statului sunt folosite în interes de grup”.
„Reiterăm îngrijorarea noastră că aceste măsuri, adoptate fără o pregătire şi o consultare adecvată ar putea constitui o ameninţare la adresa independenţ