Numărul turiştilor aflaţi în mini-vacanţa de 1 Mai a crescut cu 26% faţă de anul trecut, datorită zilelor libere şi tarifelor mai mici, aceştia cheltuind peste 19 milioane de lei doar pentru servicii turistice, cu 9% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, informează Mediafax.
"În toate zonele turistice din ţară au înoptat aproximativ 100.000 de persoane, faţă de 79.000 anul trecut. (...) În primele trei nopţi ale minivacanţei, în unităţile de cazare clasificate de pe litoralul românesc s-au cazat circa 27.500 de români, cu 10% mai mulţi fată de anul 2012. Pe lângă aceştia, peste 10.000 de turişti au înoptat în unităţi neclasificate", potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Staţiunile cele mai căutate au fost şi în acest an cele din Mamaia şi Vama Veche, unităţile de cazare clasificate fiind ocupate în proporţie de 95%.
Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii decât cazare şi mic dejun, este de 100 de lei pe zi, astfel că pentru primele trei zile de vacanţă pe litoral s-au încasat peste 8,25 milioane de lei pentru mâncare şi distracţie.
"Chiar dacă litoralul a fost cel mai intens mediatizat, totuşi, pe primul loc în preferinţele românilor au fost destinaţiile turistice rurale, pe care peste 40.000 de români le-au ales şi datorită sărbătorilor de Paşte, imediat următoare zilei de 1 Mai. Pentru acest segment, creşterea este de peste 30% (...) Din cauza resurselor financiare reduse alocate pentru petrecerea sărbatorilor de primăvară, majoritatea românilor au preferat anul acesta să petreacă separat cele două evenimente. Astfel, de Paşte va urma un alt flux de turişti, cu această ocazie ei preferând tradiţiile autentic româneşti şi vor alege ca destinaţie de vacanţă tot zonele rurale din România", se arată în comunicatul FPTR.
Aproximativ 20.000 de turişti au mers la munte, ni