Îmi amintesc şi astăzi prima amendă luată de soţul meu, la scurt timp după ce ne cumpărasem un Trabant la mâna a doua, supremă investiţie şi luxul nostru pentru a ne duce copilul la mare.
Nu-mi amintesc dacă greşise în trafic sau dacă îi expirase revizia tehnică, dar spusele miliţianului mi s-au întipărit definitiv în minte: „Necunoaşterea legii nu e o scuză şi se sancţionează!”. Poate şi din această cauză nu pot înţelege astăzi atitudinea unor reprezentanţi ai statului atunci când nu ţin cont de această regulă. Mi-am amintit de zicerea miliţianului comunist când, în sfârâitul gratarelor, a apărut la televizor scandalul cu tradiţionalul mic interzis de Uniunea Europeană. Adiooo mici, românii vor rămâne fără cel mai bun prieten al berii şi muştarului, europenii de la Bruxelles ne interzic strămoşescul mititel – se ţipa şi se dezbătea pe toate posturile tv. Politicieni, părerologi, şefii de la Carne şi Mezelării sau oameni cu „glagorie” întorceau pe toate părţile chestiunea. Arătau cu degetul spre intransigenţii paralmentari europeni, dar nu-i vedeau pe vinovaţii din grădina noastră, ăia plătiţi de români ca să apere şi faimosul mic.
Nebunia a apărut când jurnaliştii au aflat că din luna iunie va intra în vigoare un regulament european care interzice folosirea, în compoziţia produselor, a carbonaţilor de sodiu (binecunoscutul nostru Bicarbonat) şi a unui antioxidant. Aceşti aditivi alimentari sunt esenţiali în reţeta de preparare a micilor în cantităţi industriale. Dacă-i preparăm acasă, după reţeta cârciumarilor de la 1920, punem doar bicarbonat de sodiu. N-o să vină niciun membru al comisiei europene să-şi bage nasul în cratiţele noastre, cum n-a venit nici să asiste cum sacrificăm porcul de Crăciun - asomat sau la cuţit.
Deci lovitura e dată industriei cărnii, care se lăuda cu circa 22.000 de tone de mici produse în 2012 şi vânzări de 50 de milioane d