Leopold Engleitner a încetat din viaţă la vârsta de 107 ani, pe 21 aprilie 2013, a confirmat Mauthausen Committee, o organizaţie austriacă care se ocupă cu studiul vieţii foştilor deţinuţi din lagărele naziste. Sursa: www.wikimedia.org
Austriacul s-a născut în 1905, în oraşul Aigen-Voglhub, iar în 1932 s-a alăturat Martorilor lui Iehova, decizie care l-a transformat în ţinta persecuţiilor autorităţilor cu mult timp înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Naziştii l-au arestat în 1939, împreună cu alţi fraţi de credinţă, în timpul unei manifestări religioase, şi i-au cerut să renunţe la credinţa sa în schimbul eliberării. Pentru că a refuzat, a fost dus în lagărul de concentrare de la Buchenwald.
Doi ani mai târziu a fost mutat în lagărul Niederhagen din oraşul german Wewelsburg. În Niederhagen, lui Leopold Engleitner i s-a oferit din nou libertatea, cu condiţia să renunţe la religia sa. El a refuzat, răspunzând că trăieşte după cuvântul Domnului. După aceea, a fost transferat la Ravensbruek. În 1943, Leopold Engleitner a fost eliberat de la Ravensbruek, fiind condamnat la muncă forţată într-o fermă. Bărbatul cântărea doar 28 de kilograme când a părăsit lagărul.
Ca să scape de persecuţia naziştilor, Leopold Engleitner s-a ascuns prin satele tiroliene până la sfârşitul războiului. A putut să revină acasă de abia în mai 1945, însă a continuat să lucreze forţat într-o altă fermă. După ce s-a încheiat războiul, Engleitner a vrut să plece de la fermă, dar biroul de muncă din Bad Ischl i-a adus la cunoştinţă că pedeapsa de muncă forţată dată de forţele de ocupaţie naziste este încă valabilă. Leopold Engleitner a fost eliberat de armata americană în aprilie 1946.
Viaţa sa a fost povestită în cartea "Unbroken Will" (voinţă de fier, n.r.) şi apoi în filmul omonim.