Într-un judeţ în care, cu excepţia restaurantelor, nu există alte locuri în care să poţi petrece Sfintele Sărbători de Paşte, singura atracţie turistică rămân câteva mănăstiri monument reprezentative acestei zone.
Cei care nu au vizitat niciodată judeţul Vaslui trebuie să meargă măcar o dată în viaţă la Mănăstirea „Ştefan cel Mare", situată în localitatea Micleşti pe Movila lui Burcel. Movila a fost atestată documentar la 1498, ca proprietate a postelnicului Purcel, iar pe versanţii acesteia se află o valoroasă rezervaţie botanică. Pot fi admirate peste 270 de specii rare pentru flora Moldovei. Cei care vor să petreacă Paştele aici, mai trebuie să ştie că pot vizita şi alte lăcaşuri de cult, conace şi muzeee săteşti din apropiere. Este vorba despre Muzeul sătesc din Muntenii de Sus, conacele Rosetti-Solescu din Soleşti şi Roset-Balş din Codăeşti. Odată ce aţi ales acest itinerar, puteţi face primul popas la Muntenii de Sus, unde trebuie să vizitaţi muzeul sătesc din localitate.
Următoarea oprire este în comuna Soleşti, la conacul Rosetti-Solescu. Acesta a fost construit în secolul al XIX-lea de familia Rosetti, descendentă din marea familie boierească Ruset (Roset), de obârşie domnească, ramura Solescu. Cea mai importantă personalitate a familiei a fost Doamna Elena Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Casa este o clădire reprezentativă pentru arhitectura moldovenească şi românească de la începutul secolului al XIX-lea, îmbinând elementele tradiţionale cu cele ale stilului neoclasic, predominant în Europa acelor vremuri. Tot aici puteţi vizita Biserica „Adormirea Maicii Domnului", ridicată între 1859 şi 1860 de către Ecaterina Rosetti-Solescu, ca paraclis de curte. Aici se află mormântul Doamnei Elena Cuza. Faceţi apoi un popas şi la Casa Memorială „Emil Racoviţă", în comuna Dăneşti. Organizată în amintirea celui care a pus bazele speologi