O echipa internationala formata din oameni de stiinta, matematicieni si folosofi incearca sa raspunda la intrebarea "Care sunt cele mai mari amenintari asupra omenirii?".
Echipa de la Institutul Viitorului Omenirii din cadrul Universitatii Oxford investigheaza, in prezent, cele mai mari pericole cu care specia noastra s-ar putea confrunta, relateaza BBC.
Acestia sustin, in lucrarea de cercetare "Riscul Existential ca Prioritate Globala", ca decidentii politici la nivel mondial ar trebui sa acorde o atentie sporita acestor riscuri, adaugand ca, anul trecut, au fost publicate mai multe lucrari academice despre snowboarding decat despre extintia umana.
Top 10 scenarii posibile ale sfarsitului civilizatiei noastre
Directorul institutului, suedezul Nick Bostrom, afirma chiar ca secolul acesta ar putea reprezenta sfarsitul omenirii daca sunt luate decizii gresite. Inainte sa mentioneze pericolele reale, Bostrom a subliniat ca, desi pandemiile si dezastrele naturale pot avea consecinte catastrofale cu numeroase pierderi de vieti, omenirea ar putea supravietui unor astfel de calamitati.
Extinctia umanitatii si extraterestrii mai avansati decat noi
De asemenea, sansele ca un asteroid sau eruptiile unui vulcan puternic sa ne rada de pe fata Pamantului sunt "extrem de mici". Chiar si un razboi nuclear ar lasa in urma suficienti supravietuitori pentru a perpetua specia, este de parere specialistul.
Tehnologia, la baza tuturor amenintarilor
Totusi, Bostrom spune ca ar trebui sa ne facem griji in legatura cu tehnologia ultra-performanta care ar avea capacitatea sa ne ameninte viitorul cum nu s-a mai intamplat niciodata pana acum.
Comparand situatia cu o arma extrem de periculoasa in mainile unui copil, specialistul a spus ca progresul tehnologiei a pus stapanire pe capacitate