Sursa foto: Mediafax
„Un nou haos legislativ care va avea un impact greu de estimat, inclusiv posibile condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru lipsa de previzibilitate a legilor pe care sunt judecați ziariștii”. Este un posibil efect, spun cei de la ActiveWatch, al deciziei Curții Constituționale de a reintroduce insulta și calomnia în Codul penal.
Oricum, argumentează ActiveWatch, „sancțiunile penale vor avea un efect limitat asupra celor care aduc acuzații fără probe, care se exprimă public fără bună-credință și doar mimând interesul public. Acest tip de exprimare a existat și va exista. Nici sancțiunile penale și nici cele civile nu o vor face să dispară cu totul.”
“În realitate, măsurile penale au impact în primul rând asupra acelor jurnaliști care își desfășoară activitatea cu bună-credință. Chiar dacă riscul de a fi pedepsiți este mai redus, legislația penală are un efect de auto-cenzură pentru aceștia, așa cum o arată studii efectuate asupra jurnaliștilor din mai multe țări.”
Paginademedia.ro vă prezintă în continuare un material amplu, semnat ActiveWatch, despre efecteledeciziei Curții Constituționale, despre complicațiile apărute, despre argumentele pentru care insulta și calomnia nu trebuie să fie introduse în Codul penal, dar și despre decizii discutabile luate de instanță, în 2012, împotriva unor ziariști:
Materialul integral ActiveWatch, în continuare:
Curtea Constituțională a făcut un nou cadou presei cu câteva zile înainte de 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei. CCR vrea calomnia înapoi în codul penal.
Ca să înțelegeți despre ce este vorba o să facem un mic istoric. Dezincriminarea 1 – În august 2006 Monica Macovei, ministrul Justiției în acel moment, reușea să convingă Parlamentul să dezincrimineze insulta și calomnia. Insulta mai fusese dezincriminată o dată, dar meritul lui Maco