Banca Centrală Europeană (BCE) a redus rata de dobândă de politică monetară de la 0,75% la 0,5%, cel mai redus nivel din istoria zonei euro, în încercarea de a linişti pieţele cu privire la strategia de stimulare economică. Aceasta este prima modificare a ratei de dobândă efectuată de BCE în ultimele 10 luni.
Decizia BCE, condusă de italianul Mario Draghi, este în ton cu aşteptările analiştilor şi sugerează că ar putea exista posibilitatea impunerii unei rate negative la facilitatea de depozit şi a introducerii unor noi măsuri neconvenţionale. BCE a coborât şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală cu 0,5 puncte procentuale, la 1%, în timp ce rata dobânzii la facilitatea de depozit rămâne nemodificată la nivelul de 0%, anunţă Bloomberg.
„Este puţin probabil ca reducerea dobânzii de politică monetară să pună capăt măsurilor neconvenţionale implementate de BCE. Creşterea lentă a PIB-ului şi scăderea rapidă a ratei inflaţiei sunt motivele care justifică luarea unor măsuri neconvenţionale în continuare“, apreciază Frederik Ducrozet, economist la banca Crédit Agricole.
Datele oficiale publicate săptămâna aceasta de Eurostat arată că perspectiva economică a zonei euro s-a înrăutăţit, şomajul se află la maximul istoric de 12%, iar rata inflaţiei se află la minimul ultimilor trei ani, de 1,2%. Scăderea activităţii de producţie din zona euro în luna aprilie a stârnit temeri referitoare la economiile celor 17 ţări din zona euro. În Germania, cea mai mare economie din Europa, activitatea de producţie a scăzut pentru a doua lună consecutiv, notează BBC.
Toate acestea ridică semne de întrebare cu privire la eficienţa politicii BCE. Există temeri că ratele scăzute de dobândă ale BCE nu ajută economiile care au cea mai mare nevoie de creştere economică, precum cea elenă şi cea spaniolă.
În ulti