Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 5.000 pachete de pască pentru a fi împărţite celor care vor participa la slujba de Înviere de la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa.
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a sfinţit Pasca pentru credincioşi. Pâinea pentru Pască a fost pusă la dispoziţia Bisericii de către Dobrogea Grup.
Astfel, au fost pregătite peste 5000 de pachete care, după slujba de Înviere, vor fi împărţite credincioşilor prezenţi la Catedrala Arhiepiscopală. ÎPS Teodosie va oficia slujba de Înviere la Mangalia, unde a sfinţit joi, 2 mai, altarul ridicat pe plajă.
Vinerea din Săptămâna Patimilor, 3 mai, la ora 10.00, în cadrul Vecerniei a avut loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar. Înaltpreasfinţitul Teodosie a oficiat slujba la Catedrală.
Sfântul Epitaf este o icoană ce înfăţişează punerea în mormânt a Domnului. Este scoasă în procesiune în Vinerea cea Mare şi aşezată pe masă, în mijlocul bisericii, şi simbolizează Trupul mort al Domnului, iar masa, mormântul Mântuitorului. Prohodirea Epitafului şi procesiunea cu trupul Domnului sunt o reprezentare simbolică a îngropării lui Hristos.
Începând cu ora 17.00, la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, arhiepiscopul Tomisului oficiază slujba Deniei.
Denia de Vineri seară (Utrenia Sâmbetei celei Mari) este slujba înmormântării Domnului şi, de aceea, are un caracter profund funebru. Prohodul Domnului este cântat de către preot şi credincioşi, adunaţi în jurul Sfântului Epitaf din mijlocul bisericii. După cântarea Prohodului este înconjurată biserica de către cler şi credincioşi, cu Sfântul Epitaf.
Acest ritual simbolizează ducerea la groapă şi înmormântarea trupului Domnului. Un alt moment important este acela al aşezării Sfântului Epitaf pe Sfânta Masă din altar şi citirea lecturilor biblice. Aceste lect