Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) în aprilie 2013 cu privire la obiceiurile, percepţiile şi comportamentele românilor cu prilejul Sărbătorilor Pascale, arată că există şi români care confundă Paştele cu Crăciunul: 5% dintre români cred că de Paşte se sărbătoreşte naşterea lui Iisus Hristos şi nu Învierea lui.
Pe un fond de nemulţumire mai puţin acutizat faţă de perioada anterioară Sărbătorilor Pascale din anii precedenţi (69% dintre respondenţi cred că ţara merge într-o direcţie greşită faţă de 76% în 2012, 80% în 2011 sau 77% în 2010), cele mai importante percepţii ale românilor cu privire la această sărbătoare nu s-au modificat în ultimii 4 ani, potrivit IRES.
Citeşte şi Între TRADIŢIE şi AFACERE: Cum a ajuns Moş Crăciun pe ouăle de Paşte
În plus, perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă având în vedere că procentul celor care spun că banii pe care îi au pentru Sărbătorile de Paşte le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii 4 ani – 38% în 2013 faţă de 22% în anul 2011. În acelaşi timp, procentul celor care cred că bugetul pentru aceste sărbători le este afectat de criza economică este mai mic decât în anii precedenţi. Dacă în 2011, 72% dintre respondenţi apreciau că bugetul le este afectat în mare şi foarte mare măsură de criză, iar în 2012 65% dintre intervievaţi spuneau acelaşi lucru, în 2013 cuantumul acestora coboară la 58 de puncte procentuale, conform studiului.
Iată care sunt concluziile IRES:
• Românii rămân tradiţionalişti în ceea ce priveşte obiceiurile pe care le au legate de Sărbătorile Pascale
• Cei mai mulţi dintre respondenţi ştiu că de Paşte creştinii sărbătoresc Învierea lui Isus (86%). Totuşi 5% dintre ei spun că naşterea lui Isus este motivul Sărbătorilor Pascale
• O treime dintre români spun că în zona în care locuie