Organizaţia Meteorologică Mondială a confirmat că anul 2012 s-a clasat pe locul 9 în topul celor mai calzi ani din istorie.
Potrivit raportului OMM, nivelul stratului de gheaţă din Arctica a ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie, precipitaţiile s-au înteţit şi au cauzat inundaţii în lume, iar mai multe ţări au fost afectate de secetă. De asemenea, evenimente ieşite din comun, cum ar fi Uraganul Sandy sau taifunul Bopha din Filipine, ar fi consecinţa schimbărilor climatice.
Trendurile publicate de OMM sunt îngrijorătoare. Temperaturile continuă să crească, dar, şi mai îngrijorător, evenimentele meteorologice extreme devin mai dese.
„Deşi anul 2012 a fost marcat de efectul de răcire al La Nina, a intrat în topul celor mai calzi ani din istorie. Deşi rata de încălzire variază de la an la an, datorită influenţei fenomenelor El Nino şi La Nina, erupţiilor vulcanice şi altor evenimente, încălzirea constantă este un semnal de alarmă”, se arată în raportul OMM.
Concluziile îngrijorătoare ale raportului
Temperatura medie globală din 2012 a fost cu 0,45 de grade Celsius mai caldă decât media dintre anii 1961 şi 1990, care era de 14 grade Celsius. Este o scădere faţă de anii precedenţi, dar ea continuă trendul de încălzire din ultimii ani.
A fost al 27-lea an consecutiv în care media de temperatură a fost întrecută şi al 9-lea din istorie ca temperatură. Anii dintre 2001 şi 2012 sunt în top 13 cei mai calzi ani din istorie.
De asemenea, gheaţa din Arctica a ajuns la o suprafaţă de 3,41 milioane de kilometri pătraţi în vara lui 2012, cea mai mică din istorie. În schimb, suprafaţa gheţii din Antarctica a crescut, ajungând pe locul 4 ca suprafaţă în istorie.
Cantitatea de precipitaţii din 2012 a fost mai mare decât media dintre 1961 şi 1990. Nordul Europei, Vestul Africii, centrul Argentinei, vestul Alaskăi şi nordul Chinei au fo