Ca să o aprinzi când treci prin situaţii grele sau cineva din familie e bolnav.
În fiecare casă, Sărbătorile de Paşte sunt pregătite cu dichis. Casa miroase a cozonac şi a friptură de miel, perdelele sunt albe şi scorţoase, într-o salatieră se odihnesc primele trufandale de primăvară, iar copiii sunt îmbrăcaţi cu cele mai noi hăinuţe. Ai vrea să aduci tradiţiile satelor româneşti în casa ta, ca să simţi mai profund această Sfântă Sărbătoare? Iată câteva din obiceiurile care fac bucuria copiilor şi care-ţi înveselesc aceste zile.
Adu Lumina Învierii acasă
După slujba de Înviere întoarce-te cu lumânarea aprinsă acasă ca să-ţi sfinţeşti căminul. După ce păşeşti peste prag, te închini, faci semnul crucii pe pragul de sus al casei, apoi stingi lumânarea. Păstrează lumânarea tot anul ca să o aprinzi când treci prin situaţii grele sau cineva din familie e bolnav.
Un ou roşu şi un bănuţ îţi dau sănătate
În dimineaţa primei zile de Paşte pune un ou roşu şi un ban de argint, dacă ai, într-o cană cu apă. Toată familia trebuie să se spele cu apa din cană ca să fie roşii în obraji tot anul, sănătoşi şi norocoşi. Când se spală copiii, ia oul roşu şi unge-i pe obraji cu el. Vor fi voinici şi sănătoşi tot anul. Ultimul care se spală pe faţă mănâncă oul şi ia bănuţul de argint. În Moldova se spune că ele este norocosul familiei.
Dacă două persoane ciocnesc ouă în ziua de Paşti, se vor întâlni pe lumea cealaltă.
Cu toţii suntem obişnuiţi să nu ne lipsească ouăle roşii de pe masa de Paşte, dar câţi cunosc motivul pentru care o facem? Una din explicaţii vine din tradiţia populară. Ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească.
Pe vremuri, cine vroia să-şi protejeze recolta de grindină sau secetă folosea un ou roşu. Astfel, în unele regiuni ale ţării ouăle roşii se îngr