Criza a făcut din Berlin cel mai important centru de pelerinaj din zona euro, iar noii lideri ai ţărilor cu probleme şi-au făcut o tradiţie din a efectua prima vizită peste graniţe în capitala Germaniei pentru a primi binecuvântarea marii preotese a cancelariei germane, Angela Merkel. Premierii Greciei, Spaniei, Irlandei şi Portugaliei au căutat să demonstreze lumii că au sprijinul cancelariei germane. Chiar şi preşedintele Franţei, François Hollande, s-a suit în avionul spre Berlin la doar două ore de la învestire, cu toate că Merkel l-a susţinut deschis în campania electorală pe contracandidatul acestuia, vechiul ei prieten Nicolas Sarkozy.
Premierul italian Enrico Letta a ajuns marţi la cancelaria lui Merkel la doar câteva ore după primirea votului de încredere din partea parlamentului de la Roma, scrie The Wall Street Journal. Spre deosebire, predecesorul său Mario Monti a aşteptat câteva luni de la acceptarea şefiei guvernului înainte de a lua drumul Berlinului, unde a ajuns la începutul anului trecut. Merkel l-a susţinut puternic pentru a-i succeda fostului premier Silvio Berlusconi, acum un politician cu o vagă nuanţă anti-euro.
Monti a fost urmat la puţin timp de premierul spaniol Mariano Rajoy, pe atunci un adept al politicilor conservatoare ale lui Merkel. Vizita la Berlin a premierului a avut loc la o lună de la preluarea şefiei cabinetului. Atât Monti, cât şi Rajoy au încercat fără succes să o convingă pe Merkel să nu mai insiste pe disciplină bugetară. De atunci, Rajoy şi-a luat imaginea de lider al revoltei antiausteritate - într-o ţară a cărei economie se confruntă cu o recesiune profundă - pe care şi-a şters-o la presiunile Germaniei.
Întâlnirile de la Berlin sunt adesea doar oportunităţi de a demonstra electoratului şi investitorilor că oaspetele este considerat prieten la Berlin, capitala celei mai mari e