...și aduc incertitudini în privința acordurilor cu Uniunea Europeană.
Agenția Reuter scrie că ultimele evoluții ale crizei politice din Moldova fac probabilă organizarea de alegeri anticipate și aduc incertitudini în privința acordurilor cu Uniunea Europeană.
Într-o analiză de știri publicată sâmbătă, Reuter notează criticile aduse de oficialitățile europene deciziilor de vineri ale parlamentului de la Chișinău privind funcționarea Curții Constituționale și a Centrului Național Anticorupție, ridicarea pragului electoral pentru partide și altele.
Deciziile adoptate prin votul comun al liberal-democraților și comuniștilor de vineri au fost criticate de Comisia de la Veneția, care ține de Consiliul Europei, dar și de Comisia Europeană într-o rară declarație comună a șefei politicii externe Catherine Ashton și a comisarului pentru extindere, Štefan Füle.
Reamintim că liderul fracțiunii parlamentare liberal-democrate, Valeriu Streleț, a apărat deciziile luate vineri de Parlament cu voturile partidului său și ale comuniștilor, respingând criticile europene pe această temă.
Potrivit agenției IPN, Streleț a spus că deciziile de vineri privind funcționarea Curții Constituționale sau Centrului Anticorupție au scos aceste instituții și altele de sub influența unui singur partid, prin care pare să înțeleagă Partidul Democrat.
Liderul liberal Mihai Ghimpu a scris pe blogul său că deciziile de vineri ale deputaților urmăresc să întoarcă Moldova „cu fața spre Rusia”.
Șefa politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton, și comisarul european pentru extindere Štefan Füle au dat publicității o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de adoptarea la Chișinău a amendamentului la legea Curții Constituționale care permite demiterea judecătorilor Curții dacă nu