La uşă bat Sfintele Sărbători care sunt un prilej de fericire pentru toţi creştinii, cu atât mai mult pentru cei care au ţinut tot Postul Paştelui de şapte săptămâni. Cum să nu facem abuz de alimente calorice, cum să evităm intoxicaţiile şi să ieşim treptat din post ne sfătuiesc nutriţioniştii.
Masa festivă din ziua Învierii va abunda în alimente prăjite, grase, afumate şi condimentate şi, bineînţeles, nu vor lipsi băuturile alcoolice. Creştinii care au ţinut tot Postul Mare nu trebuie să fie însă tentaţi de aceste delicii, pentru că după mesele copioase se pot alege cu acutizarea unor boli cronice ale sistemului digestiv. Dacă ficatul sau pancreasul nu v-au dat niciodată bătăi de cap, intoxicaţiile sunt cele care vă pot veni de hac după masa de sărbătoare. Este important ca in ziua Paştelui să se consume mese moderate, să se bea multă apă şi ceai verde şi să se evită băuturile alcoolice.
"Pentru persoanele care nu s-au atins de carne şapte săptămâni, carnea de porc trebuie exlusă în totalitate în ziua Învierii. Se va consuma carnea slabă de miel, pui sau iepure”, recomandă Luminiţa Suveică, nutriţionist. Dacă carnea de porc are în jur de 340 de kCal la 100 de grame, atunci mielul are 260 kCal, puiul - 170 kCal, iar iepurele – doar 100kCal. Şi cozonacul va trebui consumat cu moderaţie, având 450 kCal la suta de grame. „Recomand alături de carne să aveţi în farfurii nişte legume, salate din crudităţi stropite cu ulei şi nu cu maioneză, întrucât cea din urmă este cauza multor intoxicaţii”, ne preîntâmpină Luminiţa Suveică.
Ouăle care au fost vopsite încă din Joia Mare, dar şi cele proaspete sunt şi ele periculoase în exces. „Ouăle sunt produse foarte „grele” care au 175 de kCal fiecare. De aceea recomand să se mănânce nu mai mult de două ouă într-o zi”, avertizează nutriţionistul.
Medicii recomandă consumul produselor proaspete, iar în ca