Bruxellesul şi Bucureştii reacţionează dur la lovitura de stat din Republica Moldova orchestrată de partidul lui Vlad Filat (PLDM) şi comuniştii lui Voronin.
O serie de măsuri legislative adoptate recent în Republica Moldova, printre care şi votarea unui amendament la legea privind Curtea Constituţională ce permite înlăturarea judecătorilor care nu au “încrederea” parlamentului, reflectă un tipar nou de luare a deciziilor la Chişinău, în care instituţiile statului au fost folosite în interesul câtorva, se menţionează într-un comunicat comun al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi al comisarului european pentru extindere, Stefan Fule, dat publicităţii vineri seara.
“Am aflat cu profundă preocupare de adoptarea unui amendament la legea privind Curtea Constituţională a Republicii Moldova care permite înlăturarea judecătorilor din Curtea Constituţională dacă aceştia nu au “încrederea” parlamentului. Această lege, ca şi un număr de alte legi importante, care aduc atingere unor chestiuni fundamentale precum funcţionarea democraţiei Republicii Moldova, au fost adoptate cu multă grabă, fără a consulta în mod adecvat societatea civilă şi fără a ţine cont de standardele europene privind reforma constituţională, în special cele ale Comisiei de la Veneţia”, se apreciază în declaraţia comună a celor doi înalţi oficiali europeni.
În acest sens, precizează Ashton şi Fule, UE împărtăşeşte pe deplin preocupările exprimate de preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, în comunicatul dat publicităţii vineri. “Înţelegem că aceste legi, pe lângă măsurile care îi afectează pe judecătorii Curţii Constituţionale, includ măsuri privind legea electorală, pragul electoral necesar pentru intrarea partidelor în parlament, atribuţiile premierului interimar de a demite miniştri şi şefi de instituţii, pr