Un studiu coordonat de NASA arată că din cauza încălzirii globale, fenomenele extreme de pe Terra se vor înteţi în următorii ani.
Astfel, precipitaţiile vor deveni mai intense, iar zonele în care nu sunt destule ploi în momentul de faţă vor suferi mai mult din cauza secetei. Studiul arată că din cauza creşterii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă, modelele climatice se vor schimba radical.
NASA a realizat un studiu pe computer pe 14 modele climatice şi a ajuns la concluzia că zonele ca Pacificul ecuatorial sau regiunile musonice din Asia vor fi afectate de precipitaţii şi mai mari în următorii ani, iar zonele uscate vor fi afectate din ce în ce mai mult de secetă.
Pe studiul NASA, pentru fiecare un grad Fahrenheit de temperatură indusă de creşterea concentraţiei dioxidului de carbon, precipitaţiile intense vor creşte cu 3,9%, iar cele uşoare vor creşte cu 1%. Cu toate acestea, la nivel global, nivelul de precipitaţii va rămâne cât de cât stabil, deoarece precipitaţiile moderate vor scădea cu 1,4%.
Cele mai afectate zone vor fi cele din jurul Ecuatorului, în particular de lângă Oceanul Pacific şi regiunile musonice asiatice. Cu toate acestea, unele zone din afara tropicelor nu vor avea niciun fel de precipitaţie. Perioadele de secetă vor creşte cu 2,6% în următorii ani, dacă se păstrează nivelul actual de emisii şi de creştere a concentraţiei de dioxid de carbon.
În emisfera nordică, cele mai afectate zone de ariditate vor fi sud-estul Statelor Unite ale Americii, Mexic, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Pakistan şi nord-vestul Chinei. În Emisfera Sudică, seceta va deveni mai intensă în Africa de Sud, nord-vestul Australiai, coasta Americii Centrale şi nord-estul Braziliei.
William Lau, de la NASA Goddard Space Flight Center, autorul studiului, a declarat că „schimbările în precipitaţiile moderate, dar şi momentele de secet