Ultima zi dinaintea sfintelor sărbători de Paşte, Sâmbăta Mare, este dedicată pregătirilor. Gospodinele gătesc bucatele tradiţionale din carne de miel: drob, friptură şi ciorbă, dar fac şi ultimele retuşuri la curăţenie..
Tot în această zi, femeile aranjează cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfinţire. În el se aşterne un ştergar curat şi se aşează o lumânare albă, ouă roşii, cozonac, pască şi o bucată de friptură. Preotul sfinţeşte bucatele care sunt apoi aduse acasă şi date de pomană sărmanilor.
Liturghia Sfântului Vasile cel Mare
În toate Bisericile Ortodoxe pe 4 mai 2013 se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. "Liturghia marelui Vasile, din Sâmbăta cea Mare, încheie cumva ciclul celor 10 Liturghii ale Sfântului Vasile care se săvârşesc în anul bisericesc. Are o rânduiala aparte mai ales prin faptul că în prima parte a acestei Liturghii sunt numeroase citiri din Vechiul Testament care ne aduc aminte de profeţiile care vorbesc despre Învierea Mântuitorului. Această Liturghie a marelui Vasile ne îndeamnă la meditaţie, la tăcere şi rugăciune până când Mântuitorul Hristos va Invia biruitor zdrobind puterea morţii şi a iadului dăruind tuturor celor care Îl iubesc pe El viaţa veşnică”, a spus părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale, citt de Radio Trinitas.
Copiii se împărtăşesc
Sâmbătă dimineaţă se împărtăşesc copiii, iar după prânz începe pregătirea Paştelui. Catedralele şi mănăstirile fac pachete pentru cei sărmani şi împodobesc lăcaşele de cult pentru că, începând cu miezul nopţii, va avea loc Slujba Învierii. „În prima zi de Paşte, după prânz, are loc Slujba a doua a Învierii, unde va fi citită Evanghelia în mai multe limbi“, ne-a spus preotul Paul Tudorache care slujeşte la capela Sfântul Lazăr din parohia Sf. Cuvioasă Parascheva.