Exact cu o zi înainte de 1 Mai, când au luat foc grătarele în toată ţara, a apărut o ştire care anunţa „apocalipsa” micilor. Mai exact, de la începutul lunii iunie ar trebui să intre în vigoare o directivă a UE, care ar interzice folosirea bicarbonatului de sodiu în mici.
Ieri, a apărut şi o primă reacţie a Comisiei Europene, prin comisarul pe probleme de Sănătate şi Consum, Toni Borg.
„În cazul concret al folosirii E 500 (bicarbonat - n.r.) în ‚mititei’, folosirea aditivilor în acest produs traditional pare acceptabila, dar procedurile vor trebui respectate”.
Aceasta înseamnă că România trebuie să facă formalităţile necesare pentru „acreditarea” micilor ca aliment tradiţional. Premierul Ponta s-a angajat şi ieri că „va salva micul de Comisia Europeană”.
Ce nu a spus premierul este cât vor dura procedurile de „acreditare” a micilor şi dacă, pe durata „acreditării” vom mai putea consuma mititei. Reprezentanţii industriei de carne cred că experţii CE ar fi îngrijoraţi cu privire la folosirea în exces a acestui ingredient, întrucât bicarbonatul poate masca mirosul şi gustul cărnii alterate.
CITIŢI ŞI: Victor Ponta: Salvăm micii de Comisia Europeană