Majoritatea romanilor stiu ca de Paste sarbatoresc invierea lui Iisus, insa 5% dintre ei spun ca aceasta sarbatoare crestina este legata de nasterea Mantuitorului.
Aceasta este concluzia unui sondaj IRES care mai arata ca 85% dintre intervievati sustin ca participa, in mod obisnuit, la slujba de inviere.
Trei sferturi dintre respondenti vor merge, si in acest an, la acesta slujba, mai putini (59%) fiind cei care obisnuiesc sa mearga la biserica in ziua de Paste, conform aceleiasi cercetari.
O treime dintre romani spun ca in zona in care locuiesc exista obiceiuri traditionale de Pasti, mai releva sondajul.
In acest context, peste trei sferturi dintre respondenti (78%) spun ca vor merge, in acest an, sa ia Pasti. De asemenea, unul din cinci respondenti s-a spovedit deja, 40% sustin ca urmeaza sa o faca, iar 39% recunosc ca nu practica acest obicei.
Totodata, aproape 70% dintre romani spun ca tin post: 9% declara ca tin tot Postul Pastilor, 45% recunosc ca obisnuiesc sa posteasca doar in zilele de miercuri si vineri, iar 14% vor sa posteasca in Vinerea Mare. Procentul celor care sustin ca nu obisnuiesc sa tina post, 29%, este in usoara crestere fata de anii precedenti.
Cercetarea a vizat si meniul romanilor de Paste. Astfel, 43% dintre respondenti spun ca in familia lor se face de fiecare data pasca, iar 45% consuma miel cu ocazia Pastilor. Totodata, 42% intentioneaza sa cumpere miel in acest an. Peste 20% dintre cei chestionati vor cheltui pentru mielul din acest an intre 200 si 249 de lei, iar 14%, peste 300 de lei.
De Paste, cea mai consumata bautura este vinul de casa (48%), urmata de bere (15%) sau tuica (9%). Pe de alta parte, 16% dintre cei chestionati sustin ca in familia lor, de Pasti, nu se consuma bauturi alcoolice, arata sondajul.
Marea majoritate a respondentilor, mai precis 95%, vopsesc si in acest an b