Solar Impulse, proiectul aviatic care doreşte să trimită un avion complet autonom, alimentat de energia solară, a făcut primii paşi către succes. Avionul a pornit în călătoria în jurul Statelor Unite ale Americii. Foto Prima etapă a călătoriei avionului solar Solar Impulse în jurul SUA
Sâmbătă dimineaţă, avionul a ajuns la Phoenix, Arizona, după un zbor de 18 ore şi 18 minute din California. Urmează mai multe etape, în care Solar Impulse va fi prezentat oamenilor şi va ajunge într-un final la New York.
Pilotul Bertrand Piccard a zburat cu o viteză de 64 de kilometri pe oră, dar scopul călătoriei nu este realizarea unui record de viteză, ci demonstrarea faptului că energia solară poate alimenta un avion pe distanţe lungi.
Potrivit Mashable, în această primă fază a călătoriei, CEO-ul Solar Impulse, Andre Borschberg a pilotat şi el avionul, iar perechea Borschberg - Piccard va conduce în tandem în fazele următoare.
Dacă doriţi să urmăriţi călătoria avionului solar, puteţi intra pe site-ul live.solarimpulse.com.
Avionul numit HB-SIA are o anvergură a aripilor care poate fi comparată cu cea a unui Airbus A380, dar cântăreşte doar 1,6 tone. Pe aripi există 12.000 de panouri solare, organizate în grupuri a câte 300 de celule. Acestea captează energia Soarelui şi alimentează patru motoare de 10 cai putere. Energia suplimentară se stochează în patru baterii litiu-polimer şi poate fi folosită noaptea.
Solar Impulse a mai realizat câteva premiere: a zburat peste Paris, Elveţia, Maroc.
Solar Impulse plănuieşte să se oprească în Phoenix, Arizona Dallas, Texas, Washington şi la final vor ajunge în New York. Cei doi au reuşit să zboare între Elveţia şi Maroc în 2012, iar această călătorie este ultima înainte de a încerca să facă înconjurul lumii cu avionul alimentat numai din energie solară.
Acesta va avea loc în 2015. Cei doi se vo