Biserica Ortodoxa Romana, una dintre cele mai complexe institutii ale tarii, detine intinse proprietati imobiliare, realizeaza venituri substantiale, dar si deruleaza numeroase opere de caritate. Controversata, imposibil de ignorat, reuseste sa se mentina de zeci de ani in topul notorietatii si increderii.
Astazi este Pastele, marea sarbatoare a crestinilor ortodocsi. Probabil ca la fel ca si in ceilalti ani, bisericile vor fi luate cu asalt de credinciosi si tot ca in ceilalti ani, o avalansa de critici si ironii se vor napusti asupra "habotnicilor".
De ce atata adversitate fata de cultul ortodox? Ca peste tot in lume, organizatiile si entitatile cu multa popularitate atrag si reactii contrare. Vedetele din sport, muzica sau cinema cu numerosi "fani" au si ceea ce in limbaj de marketing al entertainment-ului numim "hateri".
Un fenomen similar apare si in domeniul religios. Nu vedem prin ziare, site-uri, televiziuni valuri de comentarii acide la adresa penticostalilor, sau a adventistilor de ziua a 7-a, de exemplu. Pentru ca ei sunt putini. Ortodoxia dispune, in schimb, de un voluminos "public-tinta".
Capital de incredere
Majoritatea romanilor are incredere in biserica si peste 48% declara ca participa cel putin o data pe luna la serviciul religios, in timp ce peste 86% sunt de acord cu predarea religiei in scoli, mare parte dintre ei apreciind ca in cadrul acestor ore ar trebui sa se studieze religia ortodoxa, reiese dintr-un sondaj realizat de Inscop Research, potrivit Agerpres.
Studiul, dat publicitatii in aprilie, releva ca 69,1% din respondenti au multa sau foarte multa incredere in Biserica, in timp ce 30,9% au putina sau foarte putina incredere in aceasta institutie.
Ce i se reproseaza Bisericii Ortodoxe? In primul rand, ca e foarte bogata, in raport cu vremurile de criza prin ca