Cel mai mare proces impotriva neonazistilor va demara, luni, in Germania, fiind indreptat impotriva lui Beate Zschape, care este acuzata de noua crime rasiste.
Sirul de crime a socat Germania, dar a ramas nerezolvat timp ce mai multi ani, dezvaluind ulterior o retea nazista subterana si ridicand intrebari in legatura cu competenta serviciilor de informatii germane.
Supravietuitoarea unei bande neonaziste, acuzata de noua crime rasiste si de uciderea unui politist, va fi judecata luni intr-unul dintre cele mai importante astfel de procese de dupa al Doilea Razboi Mondial, scrie The Guardian.
Beate Zschape este acuzata de complicitate la uciderea a opt cetateni turci, un grec si un politist german, dar si in 15 jafuri de banci. In plus, i se mai aduc acuzatii de incendiere, finantarea unei organizatii teroriste si facilitarea unui jaf.
Femeia in varsta de 38 de ani va fi insotita in boxa acuzatilor de alte patru persoane.
Organizatia neonazista a operat timp de 13 ani, iar crimele au avut loc intre anii 2000 si 2007. Existenta sa a intrat in atentia autoritatilor de-abia in noiembrie 2011, din intamplare, cand doi dintre presupusii complici ai lui Zschape s-au sinucis, respectand un pact comun dupa ce un jaf bancar a esuat.
Agentiile de informatii germane au fost remaniate, de la demararea investigatiei, iar cancelarul Angela Merkel s-a referit la evenimente ca la o "rusine" pentru Germania. Inainte de iesirea la iveala a organizatiei neonaziste, investigatorii au luat in considerare faptul ca crimele ar fi avut legatura cu crima organizata.
Procesul ar fi trebuit sa demareze pe 17 aprilie, dar a fost amanat pana pe 6 mai, urmand a se desfasura la Munchen. Motivul amanarii l-au reprezentat neintelegerile pe marginea numarului de locuri alocate presei, la prima impartire a celor 50 de lo