De-a lungul întregii crize economice, liderii nord-europeni au declarat în repetate rânduri că nu vor permite ca banii de la contribuabili să finanţeze alte state, scrie Reuters.
Cu toate acestea, după trei ani şi jumătate de criză, timp în care au fost implementate pachete de salvare în valoare cumulată de peste 400 de miliarde de euro, contribuabilii nord-europeni nu au pierdut niciun cent.
Mai mult, Guvernele din Germania, Finlanda, Austria, Olanda şi Franta au economisit zeci de miliarde de euro datorită scăderii puternice a propriilor costuri de împrumut.
Totuşi, profitul de pe urma crizei nu a împiedicat să se instaleze în rândul votanţilor IMAGINEA de cetăţeni ai Europei de Nord care lucrează din greu şi îşi pun banii în joc pentru a salva Europa de Sud.
"Ca o consecinţă involuntară a crizei, Finlanda a beneficiat enorm", a spus Martti Salmi, secretar din cadrul Ministerului finlandez de Finante însărcinat cu relaţia cu Uniunea Europeană. "Până acum nu am pierdut niciun cent", a mai spus Martti Salmi.
Potrivit unui studiu al companiei germane de asigurari Allianz, Berlinul a economisit 10,2 miliarde de euro în perioada 2010-2012, în contextul în care randamentul obligatiunilor cu scadenţa la zece ani a scazut de la 3,39% la 1,18%.
Un alt studiu, realizat de Jens Boysen-Hogrefe de la institutul economic IfW, arată că economiile federale s-au ridicat la 8,6 miliarde de euro în 2011 şi la 9,6 miliarde de euro în 2012, scrie Antena3.