Romania este pe locul patru in Europa, dupa efectivul de ovine, insa romanii nu consuma in mod obisnuit carnea de oaie si de miel. Traditional, o singura zi pe an, de Paste, pe masa noastra se regaseste carne de miel.
Pentru romani, oaia este doar producatoare de lapte si de lana. Daca branza este la mare cautare, lana de oaie nu mai este aproape deloc folosita. Ciobanii romani exporta asadar miei in tarile arabe, acolo unde consumul de carne este mult mai crescut, dar si in Europa. Carnea mieilor romanesti este extrem de apreciata, deoarece este de buna calitate: mieii cresc la noi liberi, pe pajisti, munti si dealuri si pasc in zone nepoluate, nu sunt ingrasati cu concentrate, au greutate mai mica si nu au grasime multa.
In Romania, unele restaurante ofera specialitati din carne de berbecut, iar marile magazine au uneori si carne de miel sau oaie, insa multi clienti o evita tot timpul anului. Exceptie face masa de Paste, unde mielul este din belsug, ciorba, drob si friptura, insa acestea sunt considerate mancaruri grele, desi acelasi lucru s-ar putea spune si despre masa de Craciun, unde abunda si preparatele din porc si afumaturile.
Carne rosie este foarte bogata in proteine, iar mielul si oaia sunt surse excelente de vitamine si minerale. Dintre vitamine, acest tip de carne este o sursa excelenta de B12, dar si de vitamine B1, B2, B3 si B6, acid folic. Organele, in special ficatul, dar si carnea, contin mult fier care se absoarbe foarte usor,dar si zinc si seleniu. Un alt avantaj al carnii de miel sau oaie este ca ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Astfel, carnea de miel este deseori neevaluata pe lista indexului glicemic datorita faptului da nu contine carbohidrati. Absenta lor permite complexului de vitamine B (care sunt regasite in carnea de miel) sa ajute la metabolizarea carbohidratilor din alte alimente. De asemenea, o