Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, recunoaste ca in tinerete nu era preocupat de alimentatie ca astazi! Dimpotriva, manca anumite preparate pe care azi le interzice tuturor!
In tinerete, doctorul Mencinicopschi gatea des. El povesteste ca la un moment dat a invatat sa prepare mancaruri orientale, iar in loc de fructe de mare folosea raci si scoici autohtone. “Eu din tinerete am invatat sa gatesc, pentru ca mi-a placut. Eu m-am specializat si chiar imi plac mancarurile orientale, asiatice. Chiar din tinerete. Atunci nu se gaseau fructele de mare, dar gaseam raci si chiar imi placeau scoicile autohtone. Azi se gasesc fructe de mare si chiar sunt sanatoase. Toate trebuie incluse insa intr-o dieta diversificata, echilibrata”, ne-a explicat doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
De altfel, el ne-a marturisit ca a avut o perioada in care manca preparate nesanatoase, pe care si le facea singur. In special omleta cu cartofi! Gheorghe Mencinicopschi spune ce gatea in facultate “Eram student si trebuia sa invat serios, nu puteai sa lipsesti de la laboratoare. Atunci se intampla sa mananc omleta cu cartofi, era delicioasa, sa stiti. Dar chiar am simtit atunci, intr-o scurta perioada de timp, ca am inceput sa iau proportii si am renuntat. Mi-am dat seama ca acela a fost primul semnal de alarma, ca anumite asocieri de alimente nu sunt sanatoase. Cum faceam omleta? Intai pre-prajeam putin cartofii, nu exista alta grasime pe vremea aia decat uleiul de floarea soarelui. Iar acesta nu se preteaza la prajitul cartofilor sub nicio forma, din multe motive. In primul rand ca la temperatura de prajire, care minimum trebuie sa fie 180 de grade, el incepe sa se degradeze in substante destul de periculoase. Pe de alta parte, se impregneaza cu cantitati enorme de ulei. Daca 100 de grame de cartofi copti au 80 de kilocalorii, aceeasi suta de