Este vremea bucuriei, a Învierii Mântuitorului, este Paştele. Timp de 40 de zile ne salutăm cu "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!"
HRISTOS A ÎNVIAT! spunem şi noi prietenilor şi cititorilor ziaruluigândul.Să aveţi sărbători cu pace şi cu linişte!
Vă invităm să ne amintim împreună ce înseamnă aceste zile pentru ortodocşii din România şi pentru cei din lume.
Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!"
Numele sărbătorii pe care ortodocşii români o trăiesc în aceste zile derivă din cuvântul ebraic "pesah", care înseamnă "trecere" şi vine din termenul egiptean cu acelaşi înţeles "paseh".
FOTO: Alin Matei/Mediafax Foto
Sărbătoarea debutează cu slujba de înviere, iar aproape de miezul nopţii este anunţată Învierea Mântuitorului. Nu în interiorul bisericii, ci în afara acesteia, pentru că, spun preoţii, ea îi priveşte pe toţi oamenii.
FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto
Preoţii ies din biserică şi îi cheamă pe credincioşi cu îndemnul "Veniţi de luaţi Lumină!". În multe locuri, Lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paşte.
După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul, avându-l în frunte pe preot, înconjoară biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Apoi, se intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până la 3.00 dimineaţa.
FOTO: Elena Craescu/Mediafax Foto
Credincioşii aduc la biserică, în noaptea Învierii, ouă vopsite, cozonac, pască, friptură şi alte preparate de Paşte, pe care preoţii le s