Comisia Europeană a precizat că folosirea bicarbonatului de sodiu, sau E 500, pentru fabricarea micilor de către industria cărnii din România pare acceptabilă, dar procedurile trebuie respectate
Sursa: EVZ
Afirmația a fost făcută de Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate și protectia consumatorilor, care a precizat că solicitările de autorizare sunt analizate de la caz la caz. „Chestiunea a fost într-adevăr discutată joi la reuniunea Grupului de lucru al experților guvernamentali asupra aditivilor alimentar”, a precizat purtătoul de cuvânt al comisarului Tonio Borg.
Declarația vine după ce guvernul României a anunțat că reprezentantul său va aborda, la solicitarea Asociației Române a Cărnii, chestiunea introducerii rețetei produsului „mititei” pe lista rețetelor tradiționale, alături de buger și cârnatul spaniol chorizo. „Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este și nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul mititeilor. În noua lista a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizată a acestora este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugați. Noua lista este bazată pe autorizațiile acordate în conformitate cu vechile directive și va intra în vigoare de la 1 iunie", a declarat Frederic Vincent, citat de b1.ro.
„Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru mititei, este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi, dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor”, a mai comunicat purtătorul de cuvânt.
„În cazul concret al folosirii E 500 în mititei, folosirea aditivilor în acest produs tradiţional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate”, a conchis Freder