Crestinii au trei Invieri: catolica, ortodoxa si pe rit vechi. Lumina de la Sfantul Mormant se aprinde o singura data: in sambata Saptamanii Patimilor, la pranz, si numai pentru ortodocsi. De ce numai pentru ei? Scepticii spun ca Lumina este un "truc" ritualic, lucru intarit si de unele fete bisericesti. Ce spun insa martorii romani?
In conformitate cu principiile care guverneaza calendarele bisericesti de rit vechi si nou, precum si datorita regulilor proprii impuse de Biserica Crestina de Apus si de Rasarit, Pastele se sarbatoreste, de obicei, la trei date diferite. O singura credinta, trei Invieri.
Paradoxal pentru aceasta taina a crestinatatii, Lumina Sfanta se aprinde la Sfantul Mormant de la Ierusalim o singura data, doar pentru ortodocsii de stil nou. Cum se produce fenomenul?
Fulgerul de Lumina
Biserica Sfantului Mormant este golita de oameni si controlata de catre autoritatile laice si religioase ne-crestine inca din ajunul Invierii. Nimeni nu mai intra acolo decat in prezenta acelorasi autoritati, care il insotesc pe Patriarhul Ierusalimului in sfantul lacas si il controleaza pana la piele pentru a nu putea asunde materiale inflamabile.
Pe la 12:30 - 13:30, multimea inghesuita in biserica asista la un fenomen uluitor: descarcari electrice de diferite culori, bile de foc de diferite marimi fulgera prin capela, aprind lumanarile Patriarhului si, "la intamplare", aprind lumanarile unei singure persoane din multime, de la care lumea dimprejur va lua Lumina Invierii.
Trei romance au primit Lumina in mod direct. Desi lumanarile se aprind, martorii spun ca lumina este "rece", adica nu are o temperatura care sa arda. O data, fulgerul de Lumina a crapat chiar un stalp de sustinere din biserica.
Scepticii spun ca aprinderea Luminii este o "facatura" menita sa "imbrobodeasca" naivii si