Medicii atrag atentia iesenilor sa consume cu moderatie din bucatele pregatite pentru masa de Pasti. Chiar daca ati postit sau nu, medicii va sfatuiesc sa respectati cateva reguli simple. "Nu incepeti supraalimentarea la 12 noaptea, imediat dupa slujba, ci asteptati pana dimineata sau mai bine orele pranzului; alimentele trebuie introduse treptat – puteti incepe cu friptura de miel, precedata de o salata de cruditati asociata unei garnituri de legume facute la gratar, urmate de o felie de ananas crud, nu din conserva, ce faciliteaza digestia; cei care au tinut post trebuie sa reia cu prudenta alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume, fructe si carne de pasare, urmate de cantitati mici de ciorba si drob; fiecare masa trebuie sa contina un singur aliment concentrat, tot ceea ce nu este fruct sau leguma este considerat concentrat - friptura, drobul, sarmalele se consuma separat, nefiind recomandat amestecul de friptura cu oua, al carnii de miel cu cartofii si consumul de dulciuri sau fructe imediat dupa masa; incercati sa asigurati o pauza de cel putin jumatate de ora intre felurile de mancare pentru a evita senzatia de suprasaturatie sau sindroamele dispeptice; indiferent de starea de sanatate, bauturile alcoolice trebuie consumate cu prudenta. Acestea, mai ales in asociere cu mancarea grasa, pot sa duca la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare; precautii speciale trebuie avute in vedere de cei cu afectiuni digestive, metabolice
(diabet, guta) sau cardiace ce trebuie sa respecte regimul igienodietetic (fara dulciuri, sare etc) si medicamentos. De asemenea, nu intrerupeti medicatia cronica pentru a manca sau bea in exces", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. Acesta a precizat ca atunci cand apar simptome digestive, cum ar fi dureri abdominale, febra, frisoane, tulburari de tranzit sau cardiace cu dureri precordiale, cefalee, vertij, se im