Scris de Monica Ardelean - Tradiţii speciale de Paşte în Chereluș. Cel mai gospodar om din sat este ales ca naş al Paştelor. Este vorba despre o tradiţie veche de sute de ani, pe care localnicii o păstrează şi astăzi. Ei îl aleg, în fiecare an, pe cel mai bun gospodar om din comună ca naş al Paştelor. Anul acesta nașul Paștelui a fost Ana Herlo. Pentru această sărbătoare a pregătit 9 prescure, 9 pâini precum și foarte multe ouă vopsite în toate culorile. Pentru gospodarul ales este o bucurie şi o mândrie să fie numit naş al Paştelor.
Chereluș. Toate acestea sunt puse în 4 coşuri alături de şuncă, usturoi, sare, ceapă, carne de miel şi o sticlă de cu vin, iar in al cincilea coș este pus un miel viu cu o coroniţă de flori de salcie, reprezentand mielul Domnului. Paştele sunt pregătite de femei credincioase.
Conform tradiţiei, în Joia Mare, sătenii merg acasă la naşul Paştelor însoţiţi de preot şi de copii în îmbrăcaţi în porturi populare. „Moștenitorii din Chereluș” au fost invitații speciali ai zilei. La naș acasă are loc o slujbă de binecuvântare a paştelor după care oaspeţii sunt serviţi cu gogoşi de post.
Tinerii duc coşurile pregătite de naşii Paştelor la biserică şi după ce înconjoară biserica de 3 ori le aşează în faţa altarului, unde sunt sfinţite. „Coşurile cu Paşte rămân în biserică până în noaptea Învierii, timp în care se oficiază mai multe slujbe” spune Filaret Moscov, preot paroh.
Credincioşii primesc Paştele în noaptea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Pănă atunci în sat a început să bată toaca. Adauga Comentarii Adauga un link Rectifica raport de corectie text Ortografie/Gramatica Obiectiv tehnic Introduceti o adresa valida de e-mail Message was not succesfully sent Message sent succesfully *Obligatoriu Trimite link-ul Kommentar Introduceti o adresa valida de e-mail Please enter a link. Link was not succesfully sent